Zadnji komentarji

  Intervju

  DusanPodpecan

  Dušan Podpečan (Foto: osebni arhiv)

                                               Dušan Podpečan – rokometni vratar, ki je kariero naredil tudi v tujini, natančneje v Švici

  Kakšni so vaši začetni rokometni koraki? Ste se morda za igro rokometa tako kot večina drugih odločali med drugimi športi?

  Začel sem z gimnastiko, kasneje sem poizkusil tudi s plavanjem, z nogometom in z judom. Na treningu nogometa so me kot vratarja opazili in me povabili na rokometni trening.

  V vaši rokometni karieri ste branili vratnici v številnih klubih tako doma kot v tujini. Katera država oziroma kateri klub se vam je najbolj vtisnil v spomin?

  Težko bi se osredotočil na en klub, saj so mi bili vsi pri srcu. Tako doma kot v tujini sem doživel veliko lepih ter tudi slabe trenutke.

  Vsi se spomnimo zlatih trenutkov naše rokometne repretentance. Še kdaj obujate spomin na tiste čase oziroma se zavedate kaj ste takrat naredili za našo malo državo?

  Seveda se teh trenutkov rad spominjam, čeprav še sam ne morem verjeti, da je od takrat minilo že deset let. Vesel sem, da so se tega spomnili tudi na Rokometni zvezi Slovenije.

  V tem trenutku so vlaganja v rokomet zelo velika. Kakšne so možnosti slovenskih klubov, da bi bili še kdaj v samem evropskem vrhu? Kaj bi bilo za to potrebno postoriti?

  Slovenski klubi se bodo zaradi trenutne gospodarske situacije težko enakovredno kosali z najboljšimi. Prav tako bodo težko kupili kakšne drage igralce, zato je potrebno vrhunske igralce vzgojiti kar doma. Mislim pa, da našim klubom to zelo dobro uspeva, saj so z zelo majhnim proračunom še vedno v vrhu klubskega rokometa.

  Ste imeli v svoji karijeri kdaj tudi svojega vzornika?

  Imel sem več vzornikov. To so bili Strašek, Pušnik in Perić . Vseskozi sem spremljal tudi tuje vratarje in se od njih poizkusil čim več naučiti.

  Kot celjan svoje zadnje tekme  niste igrali v dresu RK Celje. Je to bila kdaj vaša želja oziroma ste razočarani, ker se to ni zdodilo?

  Seveda bi si želel zadnjo tekmo igrati v Celju, ampak športna pot je takšna, da v karieri pogosto menjavaš klube.

  Kako bi vi komentirali trenutno situacijo v slovenskem državnem prvenstvu? Se vam zdi, da je naša liga dovolj kvalitetna ali počasi že izgubljamo stik z najboljšimi?

  Mislim, da je glede na vlaganja državno prvenstvo zelo kvalitetno. Je pa seveda kvaliteta v povprečju malo padla, saj so si klubi včasih lahko privoščili tudi nakupe tujih igralcev. Vsekakor pa bi ob dobrem delu z mladimi kvaliteta lahko ostala na enakem nivoju.

  Nam morda lahko zaupate kakšna je po vašem mnenju razlika med slovenskimi in tujimi zvezdniški vratarji?

  Zdi se mi, da med našimi in tujimi vratarji ni bistvenih razlik, saj menim, da smo si enakovredni. Tudi veliko naših vratarjev je odšlo v tujino kjer so zelo dobro branili. Tako pri nas, kot tudi v tujini pa se vedno rodi kakšen izjemen vratar. Je pa možnost pri nas manjša, saj imamo tudi veliko manj igralcev oziroma vratarjev.

  Se vam je kdaj v vaši karijeri med treningom ali med samo tekmo zgodilo kaj smešnega oziroma nepričakovanega?

  Seveda so se smešni dogodki dogajali ves čas. Težko bi se sedaj spomnil vsega. Se pa je enkrat zgodilo, da je Iztok Puc vrgel žogo v glavo Alešu Pajoviču, saj je mislil, da je le ta že v igri, medtem ko je on čakal zunaj igrišča na menjavo.

  Kakšni so vaši rokometni cilji v prihodnosti? Bi vas morda bolj mikalo delo trenerja ali delo kakšne preostale funkcije v klubu?

  Zadnja leta sem delal kot trener vratarjev in pomagal tudi v klubu pri organizaciji. Je pa dejstvo, da je potrebno imeti poleg tega še kakšno drugo službo, saj bi bilo od rokometa težko živeti.

  Iztok Koštomaj